Project omschrijving

In mum van tijd nieuwe serverruimte voor Westland Infra

PORTFOLIO

Westland Infra

Om haar klanten beter te kunnen bedienen, veranderde Westland Infra in Poeldijk haar bedrijfsvoering. De klant staat centraal. De medewerkers van deze netbeheerder denken nu mee met de processen van de afnemers. Dit betekent dat intern andere samenwerkingen ontstaan, met als gevolg een gewijzigde inrichting van de werkplekken.

De bestaande serverruimte bleek toen in de weg te staan, waardoor verhuizing noodzakelijk was. Tegelijkertijd was dit aanleiding de nieuwe serverruimte in te richten naar de moderne mogelijkheden. Het oude systeem was tenslotte al enkele jaren oud.

Ferry Grooten, Procesmanager ICT Operations bij Westland Infra, legt eerst uit wat zijn bedrijf doet: “Wij beheren de energienetwerken die tuinders – en consumenten – in het Westland in gebruik hebben. Ook bemeteren wij elektriciteits-, gas-, CO2– en warmtegebruik. Dat levert een schat aan informatie op, die wij vervolgens als makelaar beschikbaar stellen aan andere bedrijven zoals leveranciers van energie. Tegenwoordig helpen wij onze klanten de transitie te maken naar duurzame energie. We hebben heel veel kennis van de tuinbouwsector, een belangrijke poot van de Nederlandse economie.”

Glasvezelnetwerk

Als regionaal netbeheerder zorgt Westland Infra voor efficiënte energie-infrastructuren met een hoge mate van veiligheid en beschikbaarheid. Met de hieraan gerelateerde producten en diensten bieden wij professionele oplossingen. Verder ondersteunen wij ontwikkelingen op het gebied van duurzaam gebruik van energie en energietransitie. En wij zijnniet alleen netbeheerder van de energienetten, maar ook van onze eigen glasvezelnetwerk dat zorgt voor het datatransport.

“Het is ons doel om de infrastructuur volledig autonoom te laten draaien”, zegt Grooten, “zodat de IT-afdeling er geen omkijken naar heeft. Dan kunnen we onze mensen inzetten om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van ons bedrijf.”

De onderneming beschikt over twee serverruimten, op zo’n tien kilometer afstand van elkaar. “Op logisch niveau is het één serverruimte; een stretched datacenter. We hebben, toen de bestaande serverruimte moest wijken, overwogen om de automatisering geheel naar de cloud te brengen, maar dat zou te lang duren. We moeten dan immers ons glasvezelnetwerk uitbreiden naar de cloud-aanbieder. En het zou een desinvestering in ons eigen glasvezelnetwerk betekenen. Nu het systeem elders neerzetten, zou veel te duur zijn.”

Via een zoekmachine zocht Grooten naar partijen die in staat zijn een serverruimte in te richten. Zo kwam hij onder meer bij Lasent terecht. “Daar snapten ze meteen wat onze bedoeling was. Dat praat wel zo prettig.”

Ook de snelheid waarmee een oplossing was te realiseren, sprak Grooten enorm aan. Vervolgens neemt hij het bezoek mee naar de kamer die nu is ingericht als computerruimte. “Hier hadden we ruim een maand geleden nog de kerstspullen en zo opgeslagen”, glimlacht hij. Nu staan er vijf 19 inch kasten, gebroederlijk geschakeld in één afgesloten behuizing. Het is het closed loop systeem van Rittal.

Er is geen computervloer nodig. De behuizing kan gewoon op de vloer worden geplaatst. Dat scheelt tijd en geld. Het is een autonoom werkend systeem. Kabelgoten voor aan- en afvoer. De rest is intern geregeld. Tussen serverracks zijn verticaal twee airco’s aangebracht die de warme lucht van achter de servers wegzuigt, terug koelt en aan de voorkant van de servers weer aanbiedt. Verticale borstels aan de randen van de racks zorgen ervoor dat warme en koude lucht niet mengen. Het systeem zorgt zelf voor de benodigde elektriciteitsverdeling en back-up. En natuurlijk standaard een Datacenter Infrastructure Management systeem aan boord, zodat eenvoudig is af te lezen hoe het systeem ervoor staat.

Er is ook gedacht aan brandbeveiliging. Bovenin het systeem is een systeem aangebracht dat tijdig brand ontdekt en eventueel met een blusgas het vuur kan bestrijden.

Dakje erboven

Omdat Lasent in een bestaande kamer de serverruimte heeft ingericht, liepen er al leidingen onder het plafond. Ook boven de plek waar het closed loop systeem is gebouwd. Door een van die pijpen stroomt afvalwater.

Computers en water gaan niet samen. Zelfs al hebben we het hier over een closed loop systeem, was dit niet een gewenste situatie. “Lasent wilde geen enkel risico lopen en heeft een schuin aflopend dakje boven het ‘systeem-huis’ van Rittal gebouwd. Daaruit blijkt maar weer dat ze hun werk heel serieus nemen”, zegt Grooten.

Wat hem betreft, heeft de IT-afdeling er helemaal geen omkijken meer naar als de racks goed zijn gevuld. “We willen liever meedenken met de business hoe we onze diensten kunnen uitbreiden dan dat we ons bezig moeten houden met storage toewijzen, load balancing, performance, enzovoorts. We gaan toe naar een hyperconverged infrastructure, verdeeld over twee locaties. Voorlopig kunnen we met deze oplossing weer vooruit”, besluit Grooten.

CONTACT

Onze oplossingen,
uw vangnet!

Consultancy, maatwerk projecten, datacenters, computerruimtes, service en onderhoud: voor iedere vraag of elke uitdaging hebben wij een passende oplossing!

Neem contact met ons op