Project omschrijving

Lasent ontwerpt en bouwt een datacenter voor Rentel in Belgie

PORTFOLIO

Rentel

Rentel is een 309 MW offshore windpark in de Belgische Noordzee, gelegen op ongeveer 40 km uit de kust van Oostende. Het Rentel windpark zal uiteindelijk gaan bestaan uit 42 Siemens turbines met een individuele piekcapaciteit van 7,35 MW en zal pieken op een productie van 309 MW.
De turbines worden verbonden met een offshore transformatorstation. Een onderzeese kabel van 220 kV verbindt dit offshore substation met het substation aan land, Stevin genaamd, in Zeebrugge. Rentel finaliseerde haar financiering in oktober 2016, waarna de constructie meteen van start is gegaan. Het hoofdkantoor is gelegen in de haven van Oostende, waar ook het operationele hart van het windpark zal liggen.

Dit operationele hart beschikt over een zeer modern, high availability datacenter dat door Lasent is ontworpen en tevens door ons is gerealiseerd. Tijdens het ontwerp is er al rekening mee gehouden dat dit datacenter op de meest geschikte locatie binnen het pand zou komen. Ook de elektrotechnische infrastructuur is hier op afgestemd. In de ruimte zijn 3 zogenaamde Cubes te vinden die ieder bestaan uit 10 racks, in totaal 30 stuks 19”racks. De voeding is verzekerd door een redundante UPS configuratie voorzien van een noodstroomaggregaat. Aan de buitenzijde van het pand is een voorziening aangebracht om een tweede aggregaat in te koppelen. Uiteraard is ook de koelinstallatie redundant en is de ruimte voorzien van een automatische gasblusinstallatie. Brand wordt in het vroegste stadium gedetecteerd door een dubbel Aspiratie detectiesysteem. Om alles wat er in het datacenter gebeurt te monitoren wordt er gebruik gemaakt van DCIM software. Met recht kan men spreken over een datacenter met hoge beschikbaarheid. Bij het ontwerp zijn de meest energiebesparende technieken en materialen toegepast zodat ook dit onderdeel optimaal aansluit bij de visie van Rentel.

Na de geslaagde test en commisioning fase heeft Lasent tevens de opdracht ontvangen voor het meerjarig preventieve en correctieve onderhoud aan de geleverde installaties.

CONTACT

Onze oplossingen, uw vangnet!

Consultancy, maatwerk projecten, datacenters, computerruimtes, service en onderhoud: voor iedere vraag of elke uitdaging hebben wij een passende oplossing!

Neem contact met ons op